Street 238,52 tempor

Nyheter

Talvisota 1939-1940

Marraskuun viimeisenä päivänä alkoi Suomessa Talvisota. Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat Suomea ja väkivaltaisesti pakottautuivat Suomen rajojen sisäpuolelle. Suurvaltojen Saksan ja Neuvostoliiton valkoinen lippu ei enää pysynyt ylhäällä. Sodan myrskypilvet olivat saapuneet Suomeen. Karjalankannaksella tehtiin vapaaehtoisia linnoitustöitä. Syyskuussa Saksa oli hyökännyt Puolaan ja Suomessa valmistauduttiin sotaan. Linnakkeet valmisteltiin, ilmavoimat laitettiin valmiiksi ja kun Paasikivi matkusti Moskovaan kutsuttiin myös koko armeija itärajan tuntumaan. Koulut sulkivat ovensa ja vapaaehtoiset sotaevakuoinnit aloitettiin. Tuhansia lapsia siirrettiin Ruotsiin. Ikkunat teljettiin koko Suomessa ja ne laudoitettiin kiinni. Suojeluskuntajärjestö ja Lotta-järjestöt perustettiin. Sotalaulut alkoivat kaikua radioissa. Sokeria ja kahvia alettiin säädöstellä ja suojahautoja kaivettiin ympäri Suomen maata. Koko maa,...

Las mer

Suunnittelulla Ajan Patinaa Sisustukseen

Oletko aina haaveillut saada asuntosi näyttämään patinoituneelta tai vanhan aikaiselta taikka antiikkiselta? Tyylejä on erilaisia, muun muassa vanhan aikaisen laivan hyttiä imitoiva tyyli taikka sitten kellarimainen sisustussuunnittelu. Tässä muutamia ideoita kyseisiin sisustus suunnitteluihin. (mer…)

Las mer

Suomenlinna

Syvä satama ja vahva puolustuskyky olivat yksi syitä, miksi Helsingistä päätettiin tehdä Suomen suurruhtinaskunnan pääkaupunki 1800-luvun alussa, jolloin Venäjä valloitti Suomen Ruotsilta. Ja myöhemmin koko itsenäisen Suomen pääkaupunki. 1500 asukkaan pikku kaupunki oli mielenkiintoinen paikka puolustuksen asemapaikaksi. Saaret Helsingin edustalla kuitenkin tekivät loppujen lopuksi päätöksestä hyvin helpon, päätös 1748 oli sijoittaa Suomen Ruotsin suurimmat puolustusasemat Helsinkiin. Näin syntyi suurin puolustusasema Viapori paikalleen. (mer…)

Las mer

Pikkupalatsi

Pikku Palatsi sijaitsee Tampereella, Pirkanmaalla. Palatsi on kuuluisa juhlapaikka, jossa voi yksityishenkilöt sekä yritykset vuokrata. Palatsin yläkerta on kuitenkin yksityisasuntona, joten juhlijat saavat kaksi muuta kerrosta, tilojen upean tilavan  ja antiikkisen keskikerroksen sekä uima-altaalla ja biljardipöydällä varustetun kellari kerroksen. (mer…)

Las mer

TV:n Historiaa

Astronautit keksivät ensimmäistä kertaa avaruuteen mennessänsä, että musta ei ollutkaan väri vaan itseasiassa kaikkein mustin musta, mitä ei eläissään hekään olleet vielä nähnyt oli tila, jolloin minkään valon osuessa pinnalle, se ei heijastaisi mitään takaisin. Tämä musta on ollut TV-markkinoilla aina ongelma. Sitä ei ole koskaan saavutettu aikaisemmin vanhalla teknologialla. (mer…)

Las mer

Asuminen Vanhassa Talossa

Asuminen vanhassa talossa on tunnelmallista, mutta ei ole tarkoitettu jokaiselle. Vanhat talot eivät ole hiljaisia, ilmanvaihdoltaan täydellisiä tai virheettömiä. Niissä on ajan patinaa ja tunnelmaa, tuoksuja sekä historiaa, mutta eivät ole kuitenkaan jokaisen asukkaan mieleen. (mer…)

Las mer

Fiskarsin Ruukki

Fiskarsin perusti aikoinaan hollantilainen suurmies Peter Thowöste ja alkoi valmistaa Suomessa takomotuotteita. Valimona ja takomona tunnettu Fiskarsin Ruukki kohosi yhdeksi Suomen korkeimmin arvostetuiksi historialliseksi alueeksi jo vuosikymmeniä sitten ja se on säilyttänyt perinteikkyytensä tähänkin päivään mennessä. Fiskars on tunnettu, vahva, suomalainen tuotemerkki ja sen kaikkein tunnetuimpaan tuotekategoriaan kuuluvat jokaisen suomalaisen kodista löytyvät käsipidikkeestään oranssit käteen istuvat yleissakset. Nykypäivänä Fiskars kehittää ja tekee myös muita tuotteita esimerkiksi puukkoja, keittiötuotteita ja kirveitä. (mer…)

Las mer

Finlaysonin Alue

Tampereelta löytyy historiallinen alue nimeltään Finlaysonin alue.  Tampereen historia lähti liikkeelle puuvilla teollisuuden ympärille kasvaneen tehdastoiminnan ja työläisten muutosta paikalle. James Finlayson perusti kehruutehtaan Tammerkosken Vesivoimalan kylkeen vuonna 1820 ja vuosikymmenen aikana tehdas nousi suuruuteen. James Finlayson oli Skotlantilainen omistaja, joka myi toimintansa myöhemmin uusille omistajille, joiden päätöksestä alueen tehtaisiin nousi myös uusi liiketoiminta eli puuvillakankaan valmistus. Hiljalleen vuosikymmenten saatossa teollisuus kehittyi ja alueelle nousi yhä useampia puuvilla teollisuuden tehtaita ja valmistuslaitoksia ja niin alkoi hahmottumaan myös Finlaysonin työläiskorttelit ja koko Finlaysonin alue. Tuhansia työntekijöitä virtasi kaupunkiin raskaaseen tehdastyöhön, jossa päivät venyivät pitkiksi ja pääsääntöisesti työntekijäksi palkattiin vain naisia. Puuvillatehtailla...

Las mer

Vanhojen Rakennuksien Restaurointi Suomessa

Perinnelaivat, vanhat rakennukset, arkeologiset perintökohteet, rakennetut ympäristöt ja restaurointiin sekä kulttuuriseen maisemaan liittyvät tehtävät on ohjattu kulttuuriympäristöpalvelut-osastolle Museovirastosta. Kaikki osaston tehtävät ovat Museoviraston ohjaamia ja perustuvat lakiin. Muut lait mitkä vaikuttavat kulttuuriympäristöpalveluiden osaston tehtäviin ja vastuisiin ovat laki muinaismuistoista, kirkkolaista, laki rakennusperinnön suojelemisesta ja muun muassa maankäyttö ja rakennuslaki. Alueiden kaavoitukset ja suojelukysymykset ohjataan aina kulttuuriympäristöpalveluiden osaston käsiteltäviksi. Erilaisia suojeluhankkeita ja ohjelmia tuotetaan aktiivisesti ja osasto myös osallistuu itse kansainväliseen toimintaan ja avustusten valmisteluihin. Osastolla on erikseen yksikkö restauroinnille ja alueyksiköt toimivat maakunnittain. Yksikköjen sisältä löytyvät maakunnalle nimetty arkeologi, restaurointiasiantuntija ja rakennus- ja kulttuuriympäristön suojeluasioita hoitava intendentti. Osaston lisäksi maakuntamuseot,...

Las mer

Messukylän Vanha Kirkko

Vanha tarina kertoo, että Messukylän Vanhan Kirkon alle on haudattu aikoinaan kuuluisia tai tärkeitä henkilöitä ja taru menee niin, että lautojen välistä Messukylän Vanhan Kirkon lattian alta voit vielä tänäkin päivänä nähdä ihmisten jäänteitä, luita ja pääkalloja. Tämä taru tuskin pitää paikkaansa, mutta toimii hyvänä tarinana nuorisolle, jolle ei kirkkoon tutustuminen muuten kuulosta kulttuurielämyksenä mielenkiintoiselta. (mer…)

Las mer