Asuminen Vanhassa Talossa

Asuminen vanhassa talossa on tunnelmallista, mutta ei ole tarkoitettu jokaiselle. Vanhat talot eivät ole hiljaisia, ilmanvaihdoltaan täydellisiä tai virheettömiä. Niissä on ajan patinaa ja tunnelmaa, tuoksuja sekä historiaa, mutta eivät ole kuitenkaan jokaisen asukkaan mieleen.

Kun kipuat vilkkaan päivän jälkeen vanhoja kierreportaisia rappusia ylöspäin, kaikuu seinät kengistäsi ja haistat nenässäsi vanhanajan tuoksun. Kipuessasi ylimpään, viidenteen kerrokseen kuulet matkalla kuinka ala-kerran naapurisi on tulossa rappukäytävään. Vanhat ovet natisevat ja paukkuvat, lopulta naapurisi kopistelee vastaan sinua rapussa, jossa pitää tiukasti ohittaa toisensa, sillä käytävillä ei ole tarpeeksi tilaa kahden ihmisen verran. Raput käytävän toiselta puolelta ohenevat ja joudut pysähtymään ja nojaamaan kaiteisiin. Naapurisi tervehtii iloisesti. Kuulettehan joka päiväisen temmellyksen talossa ja olette tulleet tutuiksi vuosien varrella. Avaat vaivalloista oveasi, puinen ovi narisee saadessasi avaimen väännettyä lukkoon. Vanha lukko ei aukea hetkessä ja pieni taistelu on aina paikallaan, jotta vanha ovi saadaan avattua. Ovi paiskahtaa takaseinään äänekkäästi, niin että koko rappu raikaa. Asunnostasi lemahtaa tunkkainen tuoksu. Avaat olohuoneen ikkunan, jotta raikas ilma pääsee sisään. Keität iltapäivä kahvia ja kahvin tuoksu jää leijailemaan asuntoosi iltaan asti. Verhot lepattavat ikkunalla. Ikkunan pielistä näkyy ajanpatina. Katselet ulos korkeista kaari-ikkunoistasi kahvistasi nautiskellen. Päätät istahtaa tuohon mukavan oloiseen lukunurkkaasi, syvälle ikkunanlaudalle katselemaan alla olevan kadun menoa. Kuuma kahvisi höyryää, sillä ikkuna vetää hieman. Katselet välillä ulos kadulle ikkunanlaudalla istuessasi ja välillä kuuntelet alakerran sekä rappukäytävän ääniä, mitkä kaikuvat ohuesta ulko-ovestasi hyvin läpi. Korkeat huoneesi kaikuvat, verhot ovat ylipitkät ja siltikin eivät aivan yletä lattiatasoon asti. Päätät nousta ja tiskata tuon kahvikuppisi aamua varten ja joudut odottelemaan putkistosta saapuvaa lämmintä vettä hetken, asuthan kuitenkin ylimmässä kerroksessa. Vanhat putket pitävät mekkalaa vielä hetken sen jälkeen kun olet kraanan sulkenut. Kuulet seinissä veden pauhun, joka virtaa hiljalleen viemäröintiä pitkin alas.

Vanha talo ei ole hiljaisuudessa viihtyvälle

Vanhassa talossa, varsinkin kerrostalossa ei ole samanlaisia tai läheskään ollenkaan minkäänlaisia äänieristyksiä naapureihin saati muihin huoneisiin. Paperinohuet seinät ja kaikuvat lattiat tekevät oman aspektinsa vanhassa talossa elämiseen. Naapurien puhe, asumisen ja elämisen äänet kuta kuinkin tavallaan kuuluvat tämän kaltaisessa talossa asumiseen. Naapurusto metelöi yötä päivää ja herkkä unisen voi olla vaikea nukkua kuunnellessaan yläkerrasta kaikuvia askelia tai jonkun suihku tai wc-pöntön vetämistä.  Muuttaessasi asumaan vanhaan taloon, on tällaiseen kuitenkin sopeuduttava tai sitten etsittävä toisen lainen asumisratkaisu, sillä vanhan talon äänille ei voi mitään. Kukaan ei tahdo eikä varmastikaan pysty elämään äänieristyksettömässä kerrostalossa niin, etteikö siitä koituisi elämisen ääniä myös muihin asuntoihin ympärillä. Se mikä tekee kuitenkin vanhassa talossa asumisen suosituksi, on se, että yleensä kaupunkien vanhimmat talot sijaitsevat keskusta-alueella ja näin lähellä kaikkea ja ydinkeskustaa. Keskustan kuten Helsingin ja Tampereen kokoisten kaupunkien keskusta-asunnot ovat liike- ja asuinkäytössä ja niitä kunnostetaan kaupunginkin toimesta. Tunnelma ja tuoksut ovat usein aivan erilaisia vanhassa talossa verrattuna uusiin kerrostaloihin. Rappukäytävä ja naapurit jakavat samat tuoksut ilmanvaihdon ollessa koko talon mittainen ja ei huoneistokohtainen. Kun yksi tekee rapussa ruokaa, tulee kaikille muille nälkä. Näin on kuultu sanottavan yhdestä yli 100-vuotiaasta kerrostalosta Tampereen keskustassa. Vanhat kauniit ikkunat, tiili- tai puuseinät ja korkeat huoneet ovat upeita ja täynnä historiaa. Kauniimpaa asuntoa saa kauan etsiä!

Vanha talo ei ole hiljaisuudessa viihtyvälle