Finlaysonin Alue

Tampereelta löytyy historiallinen alue nimeltään Finlaysonin alue.  Tampereen historia lähti liikkeelle puuvilla teollisuuden ympärille kasvaneen tehdastoiminnan ja työläisten muutosta paikalle. James Finlayson perusti kehruutehtaan Tammerkosken Vesivoimalan kylkeen vuonna 1820 ja vuosikymmenen aikana tehdas nousi suuruuteen. James Finlayson oli Skotlantilainen omistaja, joka myi toimintansa myöhemmin uusille omistajille, joiden päätöksestä alueen tehtaisiin nousi myös uusi liiketoiminta eli puuvillakankaan valmistus. Hiljalleen vuosikymmenten saatossa teollisuus kehittyi ja alueelle nousi yhä useampia puuvilla teollisuuden tehtaita ja valmistuslaitoksia ja niin alkoi hahmottumaan myös Finlaysonin työläiskorttelit ja koko Finlaysonin alue. Tuhansia työntekijöitä virtasi kaupunkiin raskaaseen tehdastyöhön, jossa päivät venyivät pitkiksi ja pääsääntöisesti työntekijäksi palkattiin vain naisia. Puuvillatehtailla työskenteli niin paljon naimattomia nuoria naisia, että koko aluetta ja Tamperetta kutsuttiin naisten kaupungiksi!

Yhteisö Finlaysonin työntekijöiden turvana

Finlaysonin alueen työntekijöillä olivat omat viranomaispalvelunsa muun muassa tehtaalla olivat omat poliisi- sairaala-, koulu-, vanhainkoti- ja palokuntapalvelunsa. Suomen aivan ensimmäinen sairaspäivärahakassa, sähkövalaistus ja sprinkleri järjestelmä olivat myös Finlaysonin työntekijöiden käytössä. Tosin sähkövalaistuksen tullessa Finlaysonin tehtaille se ei helpottanut jo valmiiksi raskaita työvuoroja vaan lisäsi työntekijöiden vuorojen pituuksia huomattavasti, sillä ennen tätä oli työt lopetettava pimeän tuloon mennessä ja nyt voitiin tehtaassa pitää tuotantoa auki yötä päivää valaistuksen ollessa mahdollinen. Tämän kerrotaan myös vaikuttaneen suuresti nykyisien ammattiliittojen syntyyn, sillä kapinamieliset ja työpäivien pituuksien ollessa holtittoman suuret alkoivat kansanliikkeet saada runkoa työntekijöiden etuuksien ajamiseksi. Sanotaankin, että sähkövalaistuksen tullessa Suomeen, alkoi kansanliikkeet vaatia tehtaiden omistajilta huomiota siihen, minkälaista työpäivää voidaan pitää kohtuullisena työntekijän näkökannalta. Tästä toki oli pitkä matka vielä kansanliikkeiden ja ammattiliittojen nousuun. Mutta nämä Finlaysonin tehdasalueen ja sen ympärille rakentuneen kulttuurin vaikutukset näkyvät pitkälle tähänkin päivään asti ja historiallinen tehdasalue on nykypäivänä monenmoisen liiketoiminnan alueena elinvoimainen ja toimiva.

Finlaysonin alue nyt

Finlaysonin alueella toimii satoja yrityksiä, jotka ovat vanhojen tehdasrakennusten restauroinnin ja remontoinnin jälkeen löytäneet kotosijansa useista liiketiloista, mitä koko Finlaysonin alue tarjoaa. Yhä kehityksessä elävä alue antaa tilaa myös kulttuurielämyksille ja liiketiloissa sekä rakennuksissa toimivat monenlaiset yritykset. Suurin osa vanhoista tehdasrakennuksista on muokkaantunut olemaan liikekeskuksia, joissa pääsääntöisesti toimisto tiloja vuokraa teknologia yritykset ja erilaiset toimistoalan yritykset. Tiloista ja alueelta löytyvät myös monet erilaiset tapahtuma-alan yritykset. On erilaisia ravintolaelämyksiä, niin lounas asiakkaillensa kuin sitten erikoisempaa ja erilaisempaa ala carte-illallis paikkaa. Suositut terassit ja pienet pubit sekä esimerkiksi Plevnan Panimoravintola ovat toimineet hienosti historiallisen ympäristönsä kulttuurisena vaikuttajana. Plevnasta ja sen lähiympäristöstä löytyy myös isoja tapahtumia varten vuokrattavia historiallisia tiloja sekä Tampereen isoin elokuvateatteri, joka kiinteistön nimen mukaisesti onkin nimeltänsä Plevna. Lukuisiä pienempiä yrityksiä löytyy tiloista ympäri Finlaysonin aluetta ja Finlaysonin lastenkirkon läheisyydessä on myös tehtaanomistajien ja tehtaan ylemmän toimikunnan entiset palatsit ja niiden kauniit puitteet tarjoavat elämysmatkailun lisäksi tilausravintola palveluitansa, museota ja historiallisia näyttelyitä sekä he vuokraavat myös tilojansa juhlatiloiksi niin yrityksille kuin yksityisillekin. Kutakuinkin voisikin sanoa, että vanha Finlaysonin alue on yksi eläväisempiä kortteleita ja alueita koko Tampereella ja historiansa lomassa yksi liikevaihdoltansa suurimpia keskusta alueen kaikista liiketiloista jos lasketaan yhteen kaikki alueen vuokratilat ja liiketoiminnat. Alueena ehdottomasti näkemisen arvoinen vanhoine piippuineen, opastettuine käynteineen ja kävelyretkineen sekä tunnelmalliseen samoiluun aivan ydinkeskustassa. Tervetuloa tutustumaan Finlaysonin tunnelmaan ja sen historiaan!