Fiskarsin Ruukki

Fiskarsin perusti aikoinaan hollantilainen suurmies Peter Thowöste ja alkoi valmistaa Suomessa takomotuotteita. Valimona ja takomona tunnettu Fiskarsin Ruukki kohosi yhdeksi Suomen korkeimmin arvostetuiksi historialliseksi alueeksi jo vuosikymmeniä sitten ja se on säilyttänyt perinteikkyytensä tähänkin päivään mennessä. Fiskars on tunnettu, vahva, suomalainen tuotemerkki ja sen kaikkein tunnetuimpaan tuotekategoriaan kuuluvat jokaisen suomalaisen kodista löytyvät käsipidikkeestään oranssit käteen istuvat yleissakset. Nykypäivänä Fiskars kehittää ja tekee myös muita tuotteita esimerkiksi puukkoja, keittiötuotteita ja kirveitä.

Arkkitehtuurinen alue

Fiskarsin ympäristöön kuuluvat muun muassa seuraintalo Lukaali, seuraintalo, joka on tänäkin päivänä vielä juhlatiloina suosittu kohde, jota voi vuokrata sekä tarjoaa tilat kokouspalveluille ja Fiskarsin Wärdshus, joka majatalona vuodelta 1836 on palvellut ravintolana sekä majatalona tai nykypäivään sopivimmin palvelee edelleen ravintolana sekä hotellina.  Näiden kahden välille on kuitenkin rakennettu myös uusi 2003 vuonna valmistunut hotellirakennus. Hotellin ja tapahtuma- ja juhla-talon lisäksi alueella on muun muassa Viljamaksiini rakennettuna uusrenessanssi tyyliin kuonatiilestä, kuparipaja, hienotaepaja, Fiskarsin vanhin rakennus Ruukinkonttori, josta löytyy myös vanhan ruukin kassaholvi, ruukin päärakennus Kivitalo, tornikello rakennus, pesutupa, paloasemakasarmit ja suutarinmäki. Yksi mielenkiintoinen kohde alueella on alueen oma mylly. Ennen koko toiminnan aloittamista alueella, oli siellä jo valmiiksi toimivavanha mylly joka oli jatkuvassa käytössä, mutta 1898 paikalle kuitenkin rakennettiin uusi mylly, joka toimi aina 1950 luvulle saakka. Sekä mylly, että Fiskarsin masuuni käyttivät samaa vesivoimalaitosta ja vesivoimaa ja myllyä käyttivät niin Fiskars itse omaan viljaansa, jota he myivät Ruotsiin kuin sitten alueen ja lähimaaston maanviljelijät tuottonsa jälkikäsittelyyn. Suutarinmäki on alueena tunnettu siitä, että nykyään alueella asustaa taiteilijoita sekä paikallisia käsityöyrittäjiä. Suutarinmäessä olevalla rinteellä on kauniita hirsisiä asuin taloja, jotka ovat olleet Fiskarsin tehtaan työläisten koteina. Seppien kotina toimi Kardusen, joka rakennettiin ihan varta vasten englannista tulleiden seppien kodiksi. Entinen alueen navetta on mukautunut kynttilätehtaaksi ja sen sisällä toimii myös useita myymälöitä ja Fiskarsin oma museo löytyy alueella sijaitsevasta entisestä ruokalasta Slaggabyggnadenista.

Suomen ensimmäinen konepaja

1837 valmistui koko Suomen ensimmäinen konepaja. Suomesta ensimmäiset höyrykoneet laivoihin valmistuivat tässä kyseisessä rakennuksessa. Sorvaamon lisäksi pajassa oli oma piirtämö sekä mallipuusepänverstas ja nykyään paja onkin huonekalujen valmistus tehtaana. Konepajan läheisyydessä toimi myös valimo,  joiden helloja ja paistinpannuja voi vielä löytää keräilyesineenä. Valimossa valmistettiin myös Tampereella toimivalle Finlaysonin tehtaalle osia. Nyt alue huokuu turistinähtävyyksiä ja houkuttelee varsinkin kesäksi paljon niin ulkomaalaisia kuin paikallisiakin tutustumaan alueen historiaan sekä nauttimaan monista alueen palveluista. Taidenäyttelyitä, konsertteja, museotoimintaa ja opastettuja kierroksia on tarjolla runsaasti varsinkin kesävieraille ja alueen ravintoloista löytyy jokaisen vatsalle jotakin. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi hyvä syy lähteä Fiskarsin alueelle tutustumaan on sen monenkirjavat pienet käsityöläisputiikit, joista voit löytää paljon uniikkia suomalaista käsityötä paikallisilta pienyrittäjiltä. Vapaa-ajan matkustajille paikka tarjoaa laadukasta majoituspalvelua niin kokousvieraiden kuin yksityisasiakkaidenkin käyttöön. Ruukin ravintoloissa arvostetaan paljon paikallisuutta ja puhtaita luomuruokia ja vahva perinne tästä säilyy vieläkin. Artesaanioluiden ystäville alueelta löytyy myös pienpanimo Fiskarsin Panimo ja väkevimpien juomien ystäville Distilleri on oikea paikka hakea niin mietoja kuin väkevimpiäkin viinaksia ja juomia. Pienpanimon kokki ja panijamestari kirjoittaa myös blogia, josta pääsee seuraamaan kokin ja pienpanimon elämää lähemmin, sillä kirjoittajana Jari Leinonen päästää lukijan hyvin lähelle omaa arkista elämäänsä. Blogi löytyy nimellä Tuoppi&Sapuska.