Kännyköiden Historiaa

Ennen kännyköitä, oli auto kännyköitä, eräs tiedemies tutki ja kuvasi futuristisen näyn autopuhelimista, jotka yhdistyisivät kattavalla verkolla toisiinsa. Tätähän ei ollut vielä siihen aikaan käytössä mutta pian olisi. Ongelma oli että vain, että nämä kännykät pystyivät toimimaan verkossa niin, että siellä oli hyvin vähäinen määrä puheluita yhtä aikaa ja toiset kännyköiden omistajat joutuivat odottelemaan omaa puheluaan jopa yli puoli tuntia, jotta se olisi mahdollista.

Todellinen läpimurto

1733 Motorolan insinööri Martin Cooper keksi ja löi läpi tulevaisuuden suunnan. DynaTAC8000X julkaistiin. Se oli käsikäyttöinen kännykkä, jota pystyi kuljettamaan mukanaan. Ja maailman ensimmäinen sellainen. Sen jälkeen kymmenen vuoden aikana Motorola julkaisi samankaltaisen mukana kulkevan puhelimen vihdoinkin julkiseksi ja kuka tahansa voisi olla nyt kännykän omistaja! Kännykät alkoivat yleistyä kansan piirissä, vaikkakin toki niiden kehitys olikin vasta aivan alussa. Kehitys eteni hitaasti julkiseen käyttöön tarkoitetuissa kännyköissä, sillä tarvittavan verkon rakentaminen oli suuri ja vaivalloinen tie isoine radiomastoineen, jotta kuuluvuus saataisiin toimimaan. Tämä puhelin kesti kymmenen tuntia ladata, sen akun kesto oli vain 35 minuuttia ja sen hinta oli neljä tuhatta dollaria, mikä vastaa nykypäivänä samaa kuin kymmenen tuhatta dollaria. Revoluutio oli alkamaisillaan, muutaman tuhannen kännykän käyttäjän ilmaannuttua markkinoille, kännyköiden oletettiin yleistyvät muutaman vuoden ajalla huimaa vauhtia ja niinhän siinä kävikin. Kyseessä oli varsinainen puhelimien revoluutio! 1994  IBM Simon saapui markkinoille. Tämä puhelin voidaan ajatella olevan maailman ensimmäinen älypuhelin, siinä oli tavallaan jonkinlainen kosketusnäyttö sekä sinne voitiin ladata “applikaatioita”. Puhelin oli kuitenkin paljon edullisempi kuin aikaisempi mallinsa ja maksoikin vain hieman reilu tuhat dollaria. Parhaiten myynyt puhelin koko maailmassa valmistettiin 2002 Suomessa. Nokia 1100. Vuonna 2007, Apple ilmoitti uudelleen keksivänsä puhelimen. IPhone julkaistiin kansalle. Kaikista näppäimistä haluttiin päästä eroon ja kännykkä toimisikin täysin kosketusnäytöllisenä ruutuna. IPhone muutti ikuisiksi ajoiksi koko puhelin ja kännykkäteollisuuden, muodon ja teknologian. Tänä päivänä kymmenen tuhannen dollarin arvoisesta puhelimesta, joka päiväiseen työkaluun on ollut pitkä matka. Puhelin yltää jokaisen taskuun ja lähes kaikkialla maailmassa sillä on kuuluvuutta. Kännykät ovat moderneja, niillä tehdään kaikkea muutakin kuin vaan soitetaan. Ne ovat mukana joka päiväisessä arjessa. Niillä maksetaan ruokakaupassa, kuvataan lapsen syntymäpäiviä ja leikitään. Ne ovat tuttuja jo yksi vuotiaalle kuin 90-vuotiaallekin ja niiden tekniikasta tietää yllättävän moni. Pikseleitä, resoluutiota, akun tehoja, käyttöjärjestelmiä ja monia, monia muita ominaisuuksia kuten RAM muistin tehoa ja puhelimen muistia vertaillaan ja testaillaan kuluttajien toimesta. Puhelin on kehittynyt jo niin pitkälle että on olemassa äly-kelloja, joiden avulla voit soittaa, vastata viestiin, laittaa itsellesi kalenterimuistutuksen ja käyttää laitetta lähes yhtä helposti kuin omaa kännykkääsi. Mihin lieneekään tulevaisuus seuraavaksi astuvan.

Kännyköiden tulevaisuus

Kännyköiden tulevaisuus

World Economic Forum sanoo uskovansa, että ensimmäiset implanttina toimivat kännykät voisivat olla jo markkinoilla 2024. Nykypäivänä ihmiset ovat jo vuorokauden ympäri tavoiteltavissa ja omien kännyköidensä kanssa, joten kuinka kaukana voi ollakaan enää kehoon istutettavat yhteydet? Maailmassa on valmiiksi jo äly-kelloja, paitoja, vaatteita ja kännykkä roikkuu suorassa kosketuksessa aivojemme ja päämme kanssa jatkuvasti mukanamme, joten todellisuudessa luontaisesti seuraava askel tulisi olemaankin se, että kännykkä istutetaan implanttina esimerkiksi ranteeseemme tai käteemme.  Moni uskookin, että tämä aikakausi on ja tulee olemaan aina iso ihmiskunnan askel kohti uutta maailmaa kiitos kehittyneen teknologiamme ja ohjelmistomme. 3D-printtaus, laitteet, jotka yhdistyvät internettiin, erilaiset laitekeksinnöt ja läpimurrot kaikki viittaavat siihen, että tämä aikamme muokkaa yhteiskuntaamme yhä enemmän luottamaan ja tukeutumaan teknologiaamme ympärillämme.