Nuutajärven Kartano

Nuutajärvi tunnetaan lasikylänä. Jo pitkään toimineen lasinpuhallustehtaan takia, kylässä on monen moista lasiaiheista nähtävyyttä ja lasimuseo. Jo pelkkä keskustan leikkipuistokin on teemaan sopiva, sillä perinteinen hiekkalaatikko hiekka on korvattu lasinpuhallushiekalla. Eli sillä valkoisella etelän rantojen hiekalla, mistä sulatetaan lasia. Nuutajärvellä vieraileva voi käydä lasimuseoiden ja lasinpuhallustehtaan vierailun sekä oman lasinpuhallus yrityksen jälkeen myös tutustumassa muutamaan luonnon ihmeeseen Nuutajärven luonnossa sekä käydä katsastamassa tämä upea kartano ja sen ympäristö.  2014 Fiskars, tehtaan omistaja siirsi lasitehtaan tuotannon Iittalaan ja ennen tehtaan lopettamista se oli Suomen vanhin toimiva lasinpuhallustehdas. Nykyään keskusta-alueella voit vielä kuitenkin tutustua historiaan lasitehtaan ympärillä. Nuutajärven Lasikylässä toimivat vieläkin 1950-luvun rakennuksissa kahviot, lasinpuhalluskoulutusta kouluttava taho sekä monet muut lasinpuhalluksen ympärille rakentuvat näyttelyt ja museotilat.

Uus-renessanssityylinen kartanorakennus

Nuutajärven kartanon miljöö on kaunis. Ympäriltä löytyy englantilaistyylinen puisto-alue, joka kartanon taka-pihalta saa kaikkein parhaimmat näkymät. Maatalous tilat kartanon ympärillä sekä muutamat muutkin vanhat rakennukset huokuvat miljöön tunnelmaa. Hieman autioituneen näköinen alue keskellä peltoalueita, voi tuoda myös vilunväreitä kävijällensä, sillä kartanon alueella on kovin hiljaista. Vain kaukaiset autojen äänet kuuluvat peltojen kaiun kautta ja vieressä olevasta navetasta kuuluu tasaista lehmien kellojen ja ketjujen kilkatusta. Kun astut alueelle, tunnet siellä huokuvan tunnelman. Kartanolle lasikylältä pääsee helposti. Lasikylään johtavaa tietä kulkiessasi, voit kuvitella kartanon olleen mahtipontinen paikka, sillä upeasti kaartuvat koivut tien laidalla saattavat sinut tähän “toiseen maailmaan”. Koivutie on kaunis ja kartano komeilee tien päädyssä. Alunperin kartano-alue on ollut sotaväenpäällikön Carl Bäckin yksityistilana, johon hän kartanonsa rakennutti. Ruotsin kuningas Kaarle IX  lahjana saaneen suurtilan oikeudet laajenivat entisestään kuningatar Kristiinan antamilla lisälahjoituksilla. Kaikki tilan rakennukset kuitenkin paloivat 1679 hurjassa tulipalossa ja alueen katovuodet veivät kartanon perikatoon. Kartanon uusiomistaja 1792, Jakob Wilhelm de Pontä perusti Nuutajärvelle Lasitehtaan ja myi kartanon yhtiökumppanilleen.  Sellaisena kuin kartano-alue on nyt, saamme kiittää uutta omistajaa Johan Furuhjelmiä, joka on vastuussa koko alueen nykyisien rakennusten rakennuttamisesta. Kartanon takana oleva upea puutarha oli myös hänen tekosiaan.

Värikäs historia omistussuhteiden muutoksien takia

Värikäs historia ja erilaiset omistussuhteet ja uudet omistajat pyrkivät kunnostamaan kartano-aluetta vuosien vieriessä. Toimillaan kukin omistaja pyrki pitämään lasitehdasta yllä sekä tuotti esimerkiksi kasvattamalla lehmien määrää tilalla voita, jotta alueen ekonomia saataisiin säilymään. Kartano kärsi monta vuotta aikaa, jolloin peruskunnostus tai koko alueen hyvinvoinnista ei pidetty huolta ja näin kartano pääsi rappeutumaan ja menettämään sijaansa historiallisena rakennuksena Suomessa. 2011 tuli kuitenkin suuri muutos kartanon tilanteeseen. Lukuisten omistajan vaihdosten jälkeen kartano avasi ovensa yleisölle. Nuutajärven kartano tarjoaakin nyt tilat juhlien järjestämiseen ja erilaisiin kokouksiin. Maksimissaan 120 hengen juhlille tämä upea kartano soveltuu hyvin ja kartanon historiaan voi tutustua opastuskierroksen turvin. Kartanon entisistä vierashuoneista on rakennettu vuodepaikkoja, jolloin yö majoitus esimerkiksi pidempien kurssien ajaksi onnistuu kartanon tiloissa. Erilaisia hoitojakin talo tarjoaa nykypäivänä esimerkiksi vyöhyketerapiaa ja hierontaa. Tiloissa järjestetään säännöllisesti erilaisia taidenäyttelyitä ja konsertteja. Museovirasto ja ELY-keskus ovat tukemassa Nuutajärven Kartanon entisöintiä ja ilman tätä tukea ei olisi varmasti kartano ikinä pystynyt yksityisomistajan puolesta avaamaan oviansa. 2018 entisöinti urakan valmistuttua Nuutajärven Kartano voi palvella asiakkaitaan täydellä kapasiteetilla. Lisätietoja voi kysyä suoraan Nuutajärven Kartano Oy:ltä. Kartano on kokenut kovia ja sen historia on rankka tämän kaltaiselle historialliselle talolle, nyt kuitenkin uuteen loistoonsa saatu kartano on oikeutetusti yksi alueen arvokkaimmista historiallisista rakennuksista ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka.