Pesukoneen historia

Pesukoneen historia

Pesukone löytyy nykyään jo melkein jokaisesta kodista. Ellei se ole asukkaan oma, niin käytössä voi olla taloyhtiön yhteinen pesukone. Sillä pyykinpesu sujuu helposti ja nopeasti. On vaikea edes kuvitella enää aikaa, jolloin pyykit pestiin käsin ja sitä työn määrää mikä pyykinpesuun kului. Nykyään kodinkonekauppojen hyllyistä löytyy kymmeniä eri vaihtoehtoja pesukoneita, aina teollisesta käytöstä yhden hengen pieneen talouteen.

Ensimmäiset pesukoneet keksittiin jo 1800-luvun puolivälin jälkeen. Ne olivat yksinkertaisia rumpuja, joita pyöritettiin käsin ja muutenkin veden ottaminen ja sen poistulo tehtiin manuaalisesti. Niiden perusperiaate oli kuitenkin lähes sama kuin nykyaikaisella pesukoneella. Oli selvää, että käsinpesuun kuului huomattava määrä aikaa ja energiaa. Pyykinpesusta on kautta aikojen haluttu tehdä helpompaa ja tehokkaampaa.

Ensimmäisiä pesukoneita sanottiin pulsaattorikoneiksi. Niissä oleva pulsaattoriratas pyöritti sen sisällä vettä ja pyykkejä. Niissä oli letkut veden tyhjennykseen, mutta mitään liittämistä vesijohtojärjestelmään ei ollut vielä keksitty, joten tyhjennys ja täyttö tapahtui käsin. Nykyään näitä pulsaattoripesukoneita on alettu valmistaa moderneina versioina ja ne sopivat hyvin esimerkiksi pienen pyykin pesuun kesämökeille missä ei ole juoksevaa vettä.

Vuonna 1947 Yhdysvaltalainen General Electric toi markkinoille maailman ensimmäisen täysin automaattisen pesukoneen. Sen täyttö- ja poistoletkut oli liitetty vesi- ja viemäriverkkoihin. Siinä oli kaikki modernit toiminnot kuten lämpötilanvalitsin, ohjelmavalitsin, se pystyi huuhtelemaan sekä linkoamaan pyykin ja vedenotto oli automaattista. Se oli päältä täytettävä ja kaikin puolin modernia pesukonetta vastaava kone.

Pyykinpesukone Suomessa

Vielä 1960-luvun alussa lähes puolet suomen kansasta eli maaseudulla. Juoksevaa vettä ei ollut vaan vesi kannettiin kaivoista, järvistä ja joista. Pulsaattoripesukoneet olivat kuitenkin melko yleisiä maaseudullakin, erityisesti karjanpidossa ne toimivat erinomaisena apuvälineenä navetoiden pyykkiä pestessä. Kuuma vesi kannettiin padasta suoraan pulsaattoripesukoneeseen ja pesujen välissä pyykki nostettiin pois käsillä ja väännettiin kuivaksi.

Pyykinpesu oli nimenomaan naisten hommaa. Jos kysyy lapsuutensa tuona aikana eläneiltä miehiltä pyykinpesusta entisaikaan, niin he osaavat harvoin edes vastata siihen yhtään mitään. Pyykkääminen oli naisten yksinoikeus ja usein myös pienissä kylissä naisten yhteinen hetki vaihtaa kuulumiset ja kuulla kylän uusimmat tapahtumat. 1950-luvun Työtehoseura teki arvion, jossa todettiin, että kodin töistä pelkästään pyykinpesu vei jopa viidenneksen. Se ei myöskään ollut mitään kevyttä hommaa, vaan sitä verrattiin suoraan joihinkin miesten tekemiin raskaisiin töihin kuten kivenhakkaamiseen. Kun tietous pesukoneista alkoi levitä, olivat nimenomaan naiset etulinjassa vaatimassa sitä käyttöönsä. Sanotaankin, että pesukone oli todellinen tekniikan siunaus.

Kun pesukoneita sitten vihdoin alettiin tuomaan Suomen markkinoille, oli niistä paljon huolenaiheita. Kukaan ei oikein tarkkaan osannut arvioida niiden kokonaisia käyttökustannuksia. Etenkin koska niiden pesuaika oli alkuajoilla vielä suhteellisen pitkä, niin sähkön ja vedenkulutuksenkin ajateltiin nousevan huimiin lukuihin. Kuten mikä tahansa uusi tekniikka, myös pesukone koki alkuvuosina paljon vastarintaa ja epäilyjä. Sen hyödyllisyys ja hyvät puolet kuitenkin ymmärrettiin melko nopeasti ja jo vuonna 1971 61 prosentilla suomalaisista kodeista oli pesukone. Siitä alkoi pesukoneen jatkuva kehittäminen ja toimintojen parantaminen. Upokin toi ensimmäisen pesukoneensa markkinoille jo vuonna1970 ja säilytti pitkään paikkansa Suomen myydyimpänä pesukonemerkkinä. Nykyään merkkejä on tarjolla todella paljon.

Vuosien aikana pesukoneet ovat kehittyneet todella merkittävästi. Kun 90-luvulla niiden sähkön ja veden kulutukseen alettiin kiinnittää enemmän huomiota, ne muuttuivat entistä ekologisemmiksi. Monia toimintoja on lisätty ja kestävyyttä parannettu. Nykyään löytyy jo puhettakin ymmärtäviä pesukoneita monen kokoisena, värisenä ja näköisenä. Suomessa yli 90 prosenttia kotitalouksista omistaa oman pesukoneen ja todennäköisesti lähes kaikki sitä käyttävät.