Pesukoneen historia del 2

Jos tehtäisiin listaa historian merkittävimmistä keksinnöistä ihmisen jokapäiväisen elämän kannalta, pääsisi pesukone ehdottomasti tälle listalle. Suuri kiitos kuuluu sille keksijänerolle, joka osasi yhdistää oikeat johdot ja koneenosat toisiinsa, jotta pesukone saatiin toimimaan ja minkä valtavan helpotuksen se onkaan tuonut elämäämme aina sen keksimisestä lähtien.

Moni meistä ei ole koskaan joutunut pesemään pyykkiä käsin. Se on raskasta työtä, mitä tehdään vieläkin paikoissa, joissa ei ole sähköä tai muuten mahdollisuutta hankkia pesukonetta. Erityisesti kehitysmaissa pyykkien käsinpesu on vieläkin hyvin yleistä. Se on myös todella raskasta työtä minkä ovat kautta aikojen yleensä tehneet naiset, kuten monet muutkin kotitöistä.

Naiset olivatkin eturintamassa, kun pesukonetta alettiin tuomaan Suomeen 50-luvulla. Naiset tekivät lähes kaikki kotityöt ja pyykin peseminen ei ollut mitään kevyttä työtä. Perheen koon mukaan pyykkiä kasaantui aikamoinen määrä yhden ihmisen pestäväksi. Ja kun tämä kaikki tehtiin käsin, kului siihen myös erittäin paljon aikaa. Joskus arvioitiin pelkän pyykinpesun vievän jopa kolmanneksen kaikkien kotitöiden ajasta. Se on paljon pelkälle yhdelle työlle kotona.

Mutta katsotaanpa ensin mistä pesukoneiden koneellisuus sai alkunsa. Erilaisia apuvälineitä on toki ollut olemassa jo menneistä ajoista alkaen. Aluksi pyykkejä hakattiin rantakiviin, myöhemmin avuksi tulivat erilaiset pyykkilaudat ja kylpyammeessakin oli helppo huljuttaa likaisia lakanoita. Mutta pyykin pesun koneellisuus alkoi, kun pulsaattorikone keksittiin.

Erilaisia pulsaattorikoneen esiaskeleita koettiin jo 1700-luvulla, kun englantilaisessa miestenlehdessä kuvailtiin erilaisia pesukoneen prototyyppejä. Se, kuka koneen todella keksi, on hieman hankalaa sanoa, sillä erilaisia pesukonetyyppejä alkoi syntyä ympäri Eurooppaa lähes samaan aikaan. Ensimmäinen rumpupesukone patentoitiin jo vuonna 1851, joten tekniikaltaan koko pesukoneen perustoiminta on erittäin vanha keksintö.

Ensimmäiset pesukoneet olivat kaikki käsikäyttöisiä. Niissä oli yleensä pyörivä rumpu, johon laitettiin pyykit ja pesuaine. Rumpua pyöritettiin käsin kahvasta ja se pesi pyykkejä tietyn aikaa. Pulsaattorikoneeseen oli lisäksi asennettu mankeli, jolla pyykki voitiin mankeloida kuivemmaksi huuhtelujen välillä ja lopuksi puristaa mahdollisimman kuivaksi ennen narulle ripustamista. Pulsaattorikone oli usein kaupungeissa asennettu kodin kylpyammeen yhteyteen.

Pulsaattorikoneet alkoivat yleistyä myös Suomessa ja kotien naiset olivat todella tyytyväisiä tähän muutokseen. Monet vaativatkin koneen hankkimista kotiin, sillä tiedettiin, että se tulisi vähentämään huomattavasti kotitöiden määrää. Pulsaattorikoneessa ei kuitenkaan ollut vielä mitään hienouksia. Vesi piti lämmittää itse ja koneen veden täyttö piti tehdä käsin. Useimmissa koneissa oli kuitenkin poistoletku, josta vesi saatiin pois, mutta sitä ei oltu erikseen liitetty viemäriverkostoon.

Sähköt pesukoneeseen

Ensimmäinen sähkökäyttöinen pesukone tuli käyttöön jo vuonna 1908. Sähkö oli kuitenkin vielä sen verran harvinainen asia monessa kotitaloudessa, että tästä koneesta ei monikaan päässyt heti hyötymään. Kone kuitenkin toimi täysin samalla periaatteella, kun aikaisemmin keksityt käsikäyttöisetkin koneet. Ensimmäiset sähkökoneet muistuttivat yllättävän paljon nykyaikaista pesukonetta, vaikka niissä ei ollutkaan kaikkia automaattiominaisuuksia.

Ensimmäinen täysin automaattinen pesukone valmistettiin vuonna 1947. Vihdoin pesukone pystyi tekemään kaiken itse. Se otti veden, pesi pyykin, poisti veden ja huuhteli sen. Myös linkous toiminto lisättiin pian automatiikkaan. Heti alkuajoista lähtien automaattipesukoneissa oli myös lämpötilansäätötoiminto ja mahdollisuus valita eri pesuohjelmista.

Automaattipesukoneet yleistyivät melko nopeasti. Suomessa niitä alkoi olla jo monessa kotitaloudessa 70-luvulla. 80-luvulle siirryttäessä niitä oli jo lähes jokaisessa taloudessa tai ainakin ihmisillä oli mahdollisuus niiden käyttöön, ellei kotona omaa konetta ollut. Nykyään on mahdotonta edes kuvitella kuinka vielä 50-vuotta sitten Suomessakin monessa paikassa pestiin pyykkiä käsin. Kiitos pesukoneen, säästämme tänä päivänä paljon aikaa pyykkien käsittelemisessä kotona.