Tampereen Kauppahalli

Astut sisään kylmästä tuiskuisesta ja kiireiseltä kadulta Kauppahallin painavista ovista lämpimään. Ravistelet takistasi talven ensimmäiset lumihiutaleet pois ja hyriset vielä kerran kylmästä ennen kuin nostat katseesi paikkaan, johon juuri saavuit. Näet ympärilläsi paljon ihmisiä, toiset riisuneet talvitakkinsa jo pois ja toiset vielä hieman kylmissään pitäen takkinsa napituksen avoinna. Ihmiset tallustavat ohitsesi. Vanhemmat rouvat juoruavat oikealla puolellasi penkeillä ja iso lauma nuorisoa juoksee ohitsesi. Alat ymmärtää, että tila on lämmin ja riisut päällystakkisi pois. Nenääsi leijailee korvapuustien vieno tuoksu ja pian koko aistisi täyttyy erilaisista ruokien ja leipien ja leivonnaisten tuoksuista. Tuoreen kahvin haju päätyy myös nenäonteloihisi ja valtaa sinut tunnelmaan. Kaikki näyttää, kuulostaa, tuoksuu ja tuntuu vanhalta ihanalta kauppahallin tunnelmalta. Tältä tuntuu, kun astut Tampereen Kauppahalliin.

Kauppahalli aukesi vuonna 1899

“Art Nouveau”-tyylinen kauppahalli perustettiin 1899, mutta virallisesti avasi ovensa 8. kesäkuuta vuonna 1901.  1970-luvulla tätä kaunista kauppahallia kuitenkin uhkasi talon purku. Kansanliikkeen avulla kuitenkin saatiin ehkäistyä kyseinen tapahtuma ja nykypäivänä kauppahalli onkin suojeltu kohde. Aikoinaan kaupunginjohtajana toiminut Pekka Paavola ehdotti perustamaan kauppiasyhdistyksen kauppahallin tiloissa olevien kauppiaiden ja tilan eheytymisen vuoksi. Paikalla esiintyi isoja artisteja, kuten Irwin Goodman ja Tapio Rautavaara, joiden keikkapalkkiot kauppahallin kauppiasyhdistys sai jotakuinkin juuri ja juuri kasaan. Kauppahalli on edelleenkin vielä Tampereen kaupungin omistama, mutta sen yllä on aina ollut myymisen uhka. Hallia on yritetty esimerkiksi myydä sen tiloissa toimiville kauppiaille, mutta ehdotus hylättiin pian. Tampereen Kauppahalli on avoinna nyt arkisin kahdeksasta aamusta kuteen iltaan ja lauantaisin kahdeksasta aamusta neljään iltapäivään. Asiakaskunta on usein varttuneempaa väkeä ja nuorisoa yhä kaivattaisiin tutustumaan ja tulemaan asiakkaaksi kauppahalliin enemmän, jotta kauppahallin menestyminen saadaan taattua. Yhtenä esimerkkinä miten tätä voitaisiin viedä eteenpäin olisi esimerkiksi aukioloaikojen muuttaminen myös nykyajan nuorten menoihin sopivimmiksi. Arki-iltaisin kuden jälkeen monet nuoret vasta lopettelevat koulujaan ja harrastuksiaan, jolloin aikaa ostoksille usein onkin enemmän ilta-aikaan. Esimerkiksi kerran viikossa voisi kauppahallissa olla ilta-markkinat, jotka voisivat tapahtumana houkutella erilaisen asiakaspiirin tutustumaan kauppahalliin ja sen kauppiaisiin. Ilta-markkinat sijoittuisivat esimerkiksi perjantai-illalle, jolloin markkinat palvelisivat sellaista Tamperelaista, joka arkityön ohessa ei muuten pääsisi paikalle. Myös kerran kuussa järjestettävät sunnuntai-markkinat esimerkiksi live-musiikin tahdittamana ja muun ohjelman värittämän voisivat tuoda aivan uudenlaista eloa kauppahalliin.

Kauppahallista tehty dokumentti kertoo enemmän historiasta

Tampereen kauppahallista tehty dokumentti kertoo, että ennen rakennustöiden alkua ja kauppahallin perustamista paikasta käytiin kiivaasti keskustelua. Kauppahalli oli tarkoitus perustaa nykyisen Tampereen Teatterin paikalle eli keskustorille, mutta tilaa pidettiin turhan arvokkaana tällaisen päivittäisten ostoksien tekopaikaksi ja lopulta kauppahalli löysi osoitteensa nykyiseen paikkaansa. Kauppahalli sijaitsee tavaratalo Sokoksen kanssa jaetussa kiinteistössä aivan ydinkeskustassa Tampereella. Kauppahalliin voi tulla sisään niin Sokoksen omista sisäänkäynneistä kuin sitten Hämeenkadun tai takana sijaitsevan Hallituskadun puoleltakin. Sisäänkäynnit ovat kuitenkin perustallaajan silmiltä hieman piilossa, mitään selkeitä turisteille tarkoitettuja kylttejä tai ohjausta paikalle ei ydinkeskustassa näy, vaikka paikka huokuu Tampereen historiaa.

Kauppahallista löytyy tänä päivänä noin neljäkymmentä liikettä. Erikoistuneet liha, kala, juusto ja leipomoliikkeet tarjoavat tuoreita raaka-aineita ja niitä täydentämään on kauppahallissa myös vihannes ja kasvispuolta tarjoavia tahoja. Puhdasta ja tuoretta päivällistä varten kauppahallista saa kaiken tarpeellisen edullisesti. Tämän lisäksi tiloissa on tarjolla aamupalaa, lounasta ja tuoreita leivonnaisia maistuvan kahvin kanssa sekä monia muita erikoisliikkeitä, luontaistuotteista aina nahkasuutariin.