Tietokoneiden historia

Nykyään tietokoneet ohjaavat monia jokapäiväisiä askareitamme. Kännykät ja älylaitteet mahtuvat taskuun ja niitä löytyy kotoa usein jo monia. Pesukonetta ohjaa tietokone ja digitaalinen kahvinkeitin on helppo asettaa valmiiksi tiettyyn aikaan aamulla nimenomaan sen sisältämän tietokoneen avulla. On vaikea kuvitella, että kaikki tämä taskukokoinen ja nykyään täysin arkinen tietokone teknologia oli joskus niin valtavaa, että se olisi täyttänyt koko talon.Katsotaanpa sitten miten tähän kaikkeen on tultu. Kaikkein ensimmäisen tietokoneen muoto on ollut englantilaisen professori Charles Babbagen kehittämä Analyyttinen kone. Hän aloitti sen kehittämisen vuonna 1837 ja rakensi sitä aina kuolemaansa saakka vuoteen 1871. Sen jälkeen hänen poikansa viimeisteli tämän teknologian ensiaskeleen vuonna 1910. Sen jälkeen Analyyttinen kone tosin jäi aika lailla unohduksiin. Kuitenkin ensimmäinen tunnettu tietokoneen malli oli Turingin kone, jonka kehitti englantilainen matemaatikko Alan Turing vuonna 1936. Se oli eräänlainen matemaattisten laskutehtävien ratkaisija ja se sen voidaan sanoa olleen ensimmäinen teoreettinen malli tulevaisuuden tietokoneita varten.Tietokoneen kehitys lähti käyntiin ja nykyajan tietokoneet perustuvat pitkältä John Von Neumannin malliin. Neumannin mallissa sekä ohjelma, että tieto mitä ohjelma käsittelee tallentuvat molemmat samaan muistiin. On olemassa myös Harvard-arkkitehtuuria, missä ohjelma ja muisti ovat tallentuneet erilleen omiin muisteihinsa. Harvard-arkkitehtuuri on kuitenkin harvinaisempaa. Ensimmäisen maailmansodan aikaan tietokoneiden kehitys lähti todelliseen nousuun. Niitä tarvittiin vihollisten salakoodien selvittämiseen. Nämä tietokoneet perustuivat edelleen pitkälti toiminnaltaan vain laskemiseen ja niitä käytettiin erilaisiin laskemistarkoituksiin. Toisen maailmansodan jälkeen tietokoneita alkoi syntyä tiuhaan tahtiin.

IBM 650

50-luvulla alettiin kehittää paljon tietokoneen perustekniikkaa ja teoriaa. IBM julkisti ensimmäisen sarjavalmisteisen tietokoneen ja Suomen ensimmäinen tietokone IBM-650 tuli käyttöön Postipankissa vuonna 1958. Transistori keksittiin ja sen käyttö yleistyi. 60-luvulla tietokoneiden koko alkoi jo pienentyä ja niiden suoritusnopeus parani pikkuhiljaa. Myös mikropiirit alkoivat yleistyä. 70-luvulla tietokoneet olivat jo niin kehittyneitä, että niitä alkoivat käyttämään professorit ja tutkijat ympäri maailmaa. Yksityiseen käyttöön koneet olivat kuitenkin vielä liian kalliita. Tämä kuitenkin muuttui jo vuosikymmenen loppua kohden, jolloin ilmestyivät ensimmäiset pelitietokoneet Commodore PET, Apple II ja TRS-80. Mikroprosessorin valmistaminen tuli mahdolliseksi ja tietokoneiden koko pieneni entisestään. Vihdoin 80-luvulle päästyä mikrotietokoneet olivat jo hyvin yleisiä ja henkilökohtainen tietokone alkoi korvaamaan vanhanaikaista kirjoituskonetta. Isot tietokoneet olivat edelleen huonekalun kokoisia, mutta mikrotietokone teknologian avulla kotona käytettävät tietokoneet olivat sopivan kokoisia työpöydälle.Tietokoneen kehitys alkoi nyt kulkea aivan omaa uraansa. Vielä tässä vaiheessa ei tiedetty, että 30 vuoden päästä teknologia ohjaisi niin suurta osaa jokapäiväisestä elämästämme, kuin se tänä päivänä todella tekee. 90-luvulla tietokone oli jo yleisessä käytössä toimistoissa ja yrityksissä. Sillä oli korvaamaton tehtävä tiedon tallennuksessa ja se oli tärkeä apuväline kirjanpidossa. Se alkoi myös tulla osaksi autoja ja kodinkoneita.

2000-luvun tietokoneet

2000-luvun alussa tietokoneet alkoivat olla jo lähes jokaisen arkipäivää. Niitä oli opiskeltu monissa kouluissa jo 90-luvulta lähtien. Monet viime vuosisadan loppupuolella syntyneet ovat saaneet opetusta tietokoneista koulussa jo ala-asteelta lähtien. Ensimmäinen 64-bittinen tietokone tuli markkinoille vuonna 2003 ja se korvasi hyvin nopeasti kaiken muun vanhemman teknologian. 2000-luvulla myös ihmiset alkoivat olemaan enemmän riippuvaisia tietokoneista. Kun niiden suorituskyky parani, jopa yksinkertainen kannettava kone alkoi olemaan riittävä myös vaativimpiin työtehtäviin. Niitä käytettiin töissä ja kotona päivittäin. Myös erilaiset pelikonsolit tulivat markkinoille ja taulutietokoneet eli tabletit. Tietokoneet kehittyvät edelleen vuosi vuodelta ja kehitys on nopeampaa kuin koskaan. Nykyajan ihminen voi jopa tuntea olevansa aavistuksen hukassa tietokoneen rikkoutuessa ja tietojen kadotessa. Tähän avuksi ovat tulleet erilaiset pilvipalvelut mitkä ovat 2010-luvun käsittämättömän suuri talletuskeskus koko maailman käytettäväksi. Tämä kehitys tulee vain jatkumaan ja tietokoneet olemaan osa elämäämme.