TV:n Historiaa

Astronautit keksivät ensimmäistä kertaa avaruuteen mennessänsä, että musta ei ollutkaan väri vaan itseasiassa kaikkein mustin musta, mitä ei eläissään hekään olleet vielä nähnyt oli tila, jolloin minkään valon osuessa pinnalle, se ei heijastaisi mitään takaisin. Tämä musta on ollut TV-markkinoilla aina ongelma. Sitä ei ole koskaan saavutettu aikaisemmin vanhalla teknologialla.

Miten TV keksittiin?

Sähkön keksimisen jälkeen ja langattoman yhteyden keksimisen jälkeen, kun vihdoinkin saatiin läpimurto ja Eiffel-tornin välityksellä tiedemies lähetti ihmisääneen langattomasti radioyhteyden avulla toiseen laitteeseen oli radiohistoria aluillaan ja lähti kehittymään huimasti tästä hetkestä eteenpäin. Mutta 14-vuotiaan mormoni koulupojan mielessä pyöri jotain aivan muuta. Hän istui yksin kynttilän valossa pohtien ja pohtien, miten tuon radion saisi myös toistamaan äänen lisäksi kuvaa yhtäaikaisesti. Hän keksi radiosta television. Yhtenä päivänä koulussa hän esitteli ajatuksensa opettajalleen ja idea oli niin monimutkainen, että opettaja lähetti tämän koulupojan kertomaan ideaansa eteenpäin yliopistoon. Joko poika olisi hullu tai superälykäs. Tuleva kuva muutettaisiin elektroniseksi impulssiksi. Elektronisena impulssina esitetty valon ja varjon sekoitus saataisiin monimutkaisella tekniikalla näkymään kuvana uudelleen toisenlaisessa ruudussa. Tämä oli periaate pojan keksinnölle, mutta monimutkaisuutensa vuoksi mahdoton toteuttaa vielä. Vuosia myöhemmin tämä koulupoika eksyi matkallansa töihin langattoman verkon keksijän toimistolle. Idolinsa pukeutumistyyliäkin mukaillen poika päätyi kysymään paikalla ollessansa työpaikkaa. Siellä hän päätyi töihin idolillensa ja saikin työpaikan lisäksi paljon muutakin.

Radion kehityksen ohella, tämän aikuisen miehen elämässä tapahtui paljon ja alkutaipaleelta television keksimiseen oli vielä tässäkin vaiheessa pitkä matka. Mies oli kuitenkin päättänyt omistaa elämänsä keksintönsä kehittämiseksi ja radion alkaessa lyömään läpi myös perinteisen kansan piirissä nopeasti idea televisiosta alkoi saada kannatusta ja monet tiedemiehet määrärahoineen ja avustuksineen saivat alkaa rauhassa peuhaamaan keksinnön parissa. Ensimmäinen demo epäonnistui ja ensimmäinen television demonstraatio, missä kuuluisuuksia kutsuttiin kuvattavaksi epäonnistui. Seuraava julkinen kokeilu television toimimisesta järjestettiin Manhattanin ja New Yorkin välille, entinen presidentti, alun vaikeuksien jälkeen, jolloin hän poltti päänahkansa liian kuumassa valaistuksessa, sai aikaiseksi kahden minuutin kuvalähetyksen vaimonsa kanssa. Näin todistettiin myös se, että tämä laite ei vain tulkitse ihmismieltä vaan ihan oikeasti lähettää kuvaa toisesta laitteesta toiseen. Mekaaninen televisio keksittiin. Tämän jälkeen sähköisen television aikakausi alkoi englannissa. Tästä alkaen alkoi hurja televisioiden aikajakso ja tähän päivään asti televisioiden kehitys jatkuu yhä.

Mitä tarkoittaa televisio?

Televisio kuva on periaatteessa nopeasti kuvattua kuvaa, joka lähetetään peräkkäisinä kuvina, jonka avulla saadaan illuusio liikkuvasta kuvasta. Kamera muuttaa kuvasta tulevan valon sähköiseksi ja sen jälkeen vastaanottimessa se skannautuu takaisin kuvaksi. Lähetyksiä katsotaan televisiovastaanottimesta, joihin sitä voidaan välittää perinteisesti radioteitse radiomastojen kautta tai tietoliikennesatelliittien kautta tai radiotaajuisena sähkö signaalina kaapelia pitkin. Lähetysmuoto voi olla analoginen tai digitaalinen ja kuvaa voidaan välittää myös internetin kautta.

Nykyajan HD TV takasi kirkkaan ja selkeän kuvan ja LCD vaihtui LED tv-malleihin ja näytön paksuus kutistui entisestään. OLED tv:ssä, joka on kaikkein uusinta teknologiaa ei tarvita takavalonlähdettä vaan jokainen pikseli on oma valonlähteensä ja pystyy sammumaan, jota ei aikaisemmin olla voitu tehdä milloinkaan muutoin. Näin ollaan saavuttu pisteeseen, jossa musta saadaan tv:n ruudulla oikeasti mustaksi. Matka televisioiden maailmassa ja kehityksessä ei suinkaan vielä ole ohi, mutta varmasti teknologian keskittyessä enemmän matkapuhelin-teollisuuteen, on kehitys televisioiden puolella hitaampaa.